Dockor

Dockor eller mannekänger, man kan ge invånarna i alla mina miljöer vilken benämning man vill. Från början köpte jag dockor hos Agneta på Skala Minimal och de var väl helt ok i början. Jag stylar om dem vartefter tiden går. Slänger ingenting.

Waldorf-dockor känner ni väl till? När jag var några och 20 år gick jag på kurs för att sy sådana dockor. Skitkul. Gjorde en stor docka, 2 kryp-dockor och en docka med underkropp som påse som jag gav till min systerdotter Madeleine när hon var bebis. Den stora dockan har jag kvar ännu i en låda under sängen med mina första dockor från barndomen, Lisa och Margareta.

Lisa är den lilla dockan i rutig klänning, min allra första docka, sönderälskad. Nästan utan hår och ögonen är borta. Margareta är min första baby-docka hon kunde ha baby-kläder. Har en trickfilmad smalfilm där jag var 3 år kanske (1960), gjord i trädgården hos min farmor i Valdemarsvik där min pappa fick dockan att röra på sig sittandes i trädgårdssoffan av trä.

Jag vill gärna ha dockor i mina miljöer, gärna sådana jag gjort själv. Var på kurs hos Agneta och fick lära mig göra dockor av fimo-lera. Men det blir ett annat inlägg. Detta är de första egentillverkade dockorna jag visar här nedan.

Utifrån minnet av mina Waldorf-dockor sökte jag och hittade på Etsy, ett företag i Canada som sålde mönster till tygdockor i skala 1:12, har senare också gjort i skala 1:24 från samma företag, Prairie Crocus Studio. Miniature Mannequins Cloth Doll Family 1:12 Scale. Original mönster av Laurie S. Wagner.

Lämna ett svar